Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • Elevene ved Bjørndalsskogen skole synes det var kjekt med pengedag.  (Foto: Cathrine Holden) 

  • – Vi har lært at det er lurt å spare og ikke bruke for mye penger på for eksempel apper som er populære. Også har vi lært om renter, sier  Malin og Sara.

  • – Hvor mye tror dere det koster for en yoghurt?, spør Anne Cathrine Skinmo.

  • Andreas Hanekamhaug  forteller elevene om de ulike alternativene på elektronikk-stasjonen.

  • Guro og Stine vant quizzen.  De stakk også av med størsteparten av premiene etter loddsalget:  – Vi brukte nesten alle pengene på lodd. Vi kjøpte verken mat eller apper og sparte litt.  Dermed hadde vi nok penger til å kjøpe masse lodd, sier de to.

  • Mikal viser frem hedersprisen han fikk for å ha utmerket seg i løpet av dagen. 

  • Kompisene  Theo, Håvard og Vegard gir pengedagen tommelen opp.

– Det er vanskelig å bruke penger

Elevene i  sjette klasse ved Bjørndalsskogen skole fikk seg en lærepenge da syv studenter fra Høgskolen på Vestlandet arrangerte pengedag på skolen fredag 20. oktober. 

Markus Hundven, Henning Liseth Langedal, Anne Cathrine Skinmo, Anders Haugland, Line Sangolt, Andreas Hanekamhaug og Iselin Førland studerer prosjektledelse ved Høgskolen på Vestlandet. Som en del av studiet gjennomførte de et prosjekt på Bjørndalsskogen skole der motivet var å lære elevene om penger og personlig økonomi, samt gi dem et forhold til penger og pengebruk.

– Søsteren min hadde praksis her på denne skolen. Det var hun som hjalp meg til å komme opp med ideen til prosjektet. Hun fortalte at det ikke var noe særlig kompetanse på dette med penger i skolen.  Vi satte i gang med en idemyldring i gruppen, og bestemte oss for å satse på dette prosjektet, forteller Anne Cathrine Skinmo.

–  I dag får barn helt ned i syvårsalderen kredittkort, samtidig som vi ser at  kredittkortgjelden øker blant unge.  Derfor ønsket vi å satse på dette.  Det har vært mye planlegging i forkant av dagen og vi har jobbet masse med å få inn sponsorer. I tillegg skal vi skrive en sluttrapport , legger Markus Hundven til. 

Foredrag, mattelekser og stasjoner

Elevene på sjette trinn fikk først et foredrag om penger av Handelsbanken. Deretter kunne de tjene seg opp imaginære penger ved å gjøre mattelekser. Pengene kunne brukes på de ulike stasjonene de skulle gjennom etterpå.   Stasjonene var delt inn i mat, tivoli, teknologi og bank og inneholdt ulike  fristelser elevene kunne bruke penger på, samtidig som de fikk lære om hva de ulike tingene kostet.  I banken kunne man velge å spare pengene - og  dermed få renter.

– Jeg tror det var mange som ble overrasket over å lære om renter. Da de hørte at man kunne få penger for å spare av banken, var det mange som plutselig ble veldig gjerrige og skulle spare pengene sine.  Det var svært få elever som ikke hadde penger igjen på slutten  av dagen, forteller Hundven.

Kompisene Theo, Håvard og Vegard var strålende fornøyd med dagen.  

– Det var veldig kjekt. Det var bedre enn en vanlig skoledag. Vi har lært at det faktisk er ganske vanskelig å bruke penger, forteller de.   

– En gavepakke

Også lærer Torill Helleland var begeistret for opplegget. 

– De har lært masse. Dette er en gavepakke til oss. Vi føler oss beæret som har fått lov til å få besøk av dem . Vi har hatt litt om økonomi i matten, men det er noe helt annet når de får det fra andre enn oss lærere og de får lære på en morsom og praktisk måte.  Studentene har vært helt fantastiske. Vi får foreslå at det blir en årlig happening hos oss, sier Helleland.

Dagen ble avsluttet med en quiz, premieutdeling og loddtrekningen av loddene som var til salgs i på tivolistanden.

Mikal fikk hederspris  på premieutdelingen for måten han planla dagen og pengebruket sitt på.  Han fikk VR-briller til mobiltelefonen og var veldig overrasket over at han fikk premie.

–Jeg så litt på prisene og hva ting kostet og vurderte litt hva jeg skulle gjøre og bruke penger på. Jeg holdt meg unna dyre ting som pølser og saft.  Jeg har lært masse i dag, sier han. 

Av

Cathrine Holden

cathrine.holden@sydvesten.no

Relaterte saker