Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • «Historier fra Fisketorget» er en kjærlighetserklæring til Bergen.

Tegneserieanmeldelse:

Fisketorget på godt og vondt

Marcus L. satser på fortellinger fra Fisketorget i sin nyeste utgivelse.

Den italienske serieskaperen Marcus L. har bodd i Bergen noen år. Han har så langt hatt ute noen få utgivelser på norsk, men i hovedsak er produksjonen hans på morsmålet. Mange av tegneseriene hans er selvbiografiske, og her til lands har vi for eksempel sett to utgaver av heftet «Crisis Comix».

Som de fleste andre serieskapere i Norge, kan ikke Marcus L. livnære seg av tegneserier alene. Derfor er han til daglig å finne i en av salgsbodene på Fisketorget. I serieskaperens nyeste tegneseriehefte, «Historier fra Fisketorget», tar han utgangspunkt i arbeidet sitt, og med en selvbiografisk vri får leserne ulike inntrykk av hvordan det er å være der som både bergenser, turist og ansatt.

«Historier fra Fisketorget» er en herlig blanding av anekdoter i Münchhausen-stil, hverdagsbetraktninger, små analyser, fordommer, ordspill og morsomheter. Dialogene til Marcus L. er levende og replikkdrevne. Han leker seg med både form og virkemidler. Det er alltid noe uforutsigbart i både dialoger og humor, og Marcus L. er aldri redd for å variere sine morsomheter. Det er mye som skjer på heftets 32 sider, og serieskaperen virker som om han har et overflødighetshorn av idéer og vrier. Det er både sjarmerende og en ulempe, men det virker som om Marcus L. med fordel kunne brukt mer plass til å skildre sine opplevelser i og omkring Torget.

Marcus L. har en herlig tegnestil, som både er litt røff i kantene og samtidig har et snev av karikatur over seg. Han leker seg med små, grafiske overdrivelser, men han er flink på fremdrift, sidelayout og historiefortelling. Tekstene er en salig blanding av norsk og ulike språk, men alt på fremmedspråk er oversatt. På denne måten får han forsterket det internasjonale miljøet som handlingen foregår i. Ulempen er at tegneserien blir veldig teksttung her og der, og har enkeltsider som kan virke litt rotete.

«Historier fra Fisketorget» er en kjærlighetserklæring til Bergen. Samtidig er utgivelsen også et innlegg i debatten rundt Torget, der Marcus L. blant annet tar opp vilkårene til de ansatte, historiske rammer, lokalpolitisk debatt, bergenske fordommer og turisters oppfatninger av både Bergen generelt og Fisketorget spesielt. Spesielt får serieskaperens landsmenn høre det i dette heftet.

Utgivelsen slippes til tegneseriefestivalen Raptus senere denne måneden.

Av

Kristian Hellesund

red@sydvesten.no

UTGIVELSESFAKTA

«Historier fra Fisketorget»

Av: Marcus L.

Oversetter: Ingrid Sælemyr

32 sider

50 kroner

Blatta Production

(occhiovolante@gmail.com)