Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • Karl Otabor blir spillende trener for Fyllingen Basket sammen med Stian Enge. Laget skal spille på nivå to kommende sesong. (Arkivfoto: Karoline Forselius)

Forbannet for at BLNO-søknad ble avvist

- Det lukter drit lang vei, sier Stein Håkon Nes. Han mener forbundet forskjellsbehandler klubbene.

Fyllingen Basket endte som nummer ti av elleve lag i fjorårets BLNO, og må spille i 1. divisjon kommende sesong. Men i norsk basketball har ikke en bunnplassering alltid vært synonymt med nedrykk. Snarere har toppdivisjonen til enhver tid bestått av lagene som har ønsket å spille der, og som har levert gode søknader.

Det håpet Fyllingen ville være tilfelle også i år, til tross for at regelverket for fjorårssesongen sa at de to nederste lagene i BLNO skulle rykke ned.

Klubben sendte en søknad til Norges Basketballforbund (NBBF) om å få beholde plassen i BLNO. Fyllingens viktigste argument var at serien i 2015/16 besto av 11 lag, til tross for at den etter reglenekun skal bestå av ti. I forkant av fjorårssesongen fikk Kongsberg plass i ligaen til tross for at de sportslig ikke var kvalifisert. Fyllingen mener derfor at man også i kommende sesong burde åpne for et 11. lag i serien.

Forbannet

Søknaden fra Fyllingen ble avvist av arbeidsutvalget i basketballforbundet. Fyllingen anket til appellkomiteen, men fikk nei der også. Appellkomiteen skriver i sin vurdering at antallet lag i serien forrige sesong var i strid med regelverket, men at det skyldtes «særskilte forhold».

«Resultatet med 11 deltakende lag kom etter samtykke fra samtlige klubber (…) Appellkomiteen finner ikke at tilsvarende særskilte forhold finnes nå», heter det i vurderingen.

Det gjør Fyllingen-styreleder Stein Håkon Nes forbannet.

- Man behandler klubbene på en lemfeldig måte. Da Kongsberg ønsket å komme tilbake til BLNO, var det åpen motorvei for dem, selv om de hadde blitt nummer fire på nivå to og ikke engang deltatt i opprykkskvalifiseringen sesongen før. Uten noen god begrunnelse ga forbundet plass til elleve lag i BLNO. Det lukter rett og slett drit lang vei, sier Nes.

- Unntak i fjor

Hanne Sogn, generalsekretær i NBBF, svarer slik:

- Vi har et reglement å forholde oss til. Det sier at vi har ti lag i BLNO, og at Fyllingen dessverre rykket ned. Det som skjedde med Kongsberg i fjor var et unntak, noe vi var tydelige på. Årsaken var at det den gang var kommunisert ut at det ville bli en åpning for flere enn ti plasser i BLNO. Det var en beklagelig feil, men vi var nødt til å følge opp lovnadene som var gitt, sier Sogn.

Nes er ikke fornøyd, men vil likevel se fremover.

- At man gjør unntak for Kongsberg, skremmer folk som tenker at klubbene skal bli likebehandlet. Når det er sagt, havnet Fyllingen der vi gjorde fordi vi ikke var bedre. Vi skal ikke skylde på andre, og det er ingen krise for oss å spille i 1. divisjon kommende sesong. Det skal bare ta ett år før vi er oppe igjen, fastslår Nes.

Spillende trenere

Etter ønske fra spillerne fikk trener Marshall Williams sparken etter bare fire kamper i fjor høst. Jan Terje Ree overtok etter amerikaneren, men nå er det spillerne Karl Otabor og Stian Enge som skal dele på treneransvaret.

- De er så gode at de greier å fungere som både spillere og lagledere, fastslår Nes.

Fyllingen må bli blant de to beste i sin 1. divisjonsavdeling for å få delta i kvalifiseringen til BLNO. Denne kvaliken finner sted i Fyllingsdalshallen 22.-23. april 2017.

Av

Kim Bøyum

kim@sydvesten.no

Fyllingens spillerstall 2016/17

Karl Otabor, Brede Raa Ellingsen, David Hammer, Stian Enge, Igor Sedlar, Steinar Rakneberg (ny fra Gimle), Kristian Albrektsen (comeback), Nikola Blatancic (ny fra Frøya), Sigrud Staver (ny fra Gimle), Nick Seach (ny fra Gimle), Marius Sumskis (ny, har spilt på nivå to i Spania), Magnus Elgmork (ny fra Sandvika)