Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • Viggohytten var et populært turmål før den brant ned i 2014. Nå er den snart tilbake. (Arkivfoto)

Viggohytten åpner i slutten av september

Viggohytten er gjenreist, men fremdeles er det en del arbeid som gjenstår før det blir offisiell åpning.

Viggohytten brant ned til grunnen i juli 2014, og arbeidet med å gjenreise det populære turmålet i Kanadaskogen har tatt to år. Etter at selve gjenreisningsarbeidet begynte i mai har SK Viggo siktet seg inn på månedsskiftet august/september for en offisiell nyåpning, men Eivind Hopland i byggekomiteen sier at det antakeligvis blir for tidlig.

– Siste del av arbeidet er innredning og maling. Dette tar vi på dugnad, men vi har fagfolk med som tilretteleggere. Med ferietid i hele juli, og også litt utover i august, ser vi at vår opprinnelige plan med åpning i månedsskiftet august-september blir litt for tidlig, så det blir vel cirka en måned senere, sier han.

 

Lang behandlingstid

SK Viggo sto klar til å ta fatt nærmest umiddelbart etter at hytten brant ned, men opplevde at hele første sesongen ble spist opp av kommunal saksbehandling. Da det handlet om å bygge innenfor byfjellsgrensene måtte saken behandles i bystyret, og da saken kom tilbake til Etat for byggesak var etaten på sommerferie. Byggetillatelsen ble dermed ikke klar før til høsten 2015, og arbeiderne rakk kun å lage grunnmur før vinteren.

I løpet av sommeren har hytten blitt gjenreist, og utover i juni ble både innvendige og utvendige arbeider sluttført, forteller Hopland. I motsetning til den forrige hytten, som kun benyttet seg av gass som energikilde, har SK Viggo denne gangen valgt å legge inn et diesel-aggregat.

– Vi vil også ha et gassopplegg som reserveløsning. Vi er imidlertid bevisste på at det var antennelsen av gassbeholdere som gjorde at brannen i juli 2014 fikk et så dramatisk forløp, så vi vil være ytterst forsiktige her, sier han.

 

Turgåerne hjalp til

Hytten blir bygget i henhold til budsjett, og Hopland forklarer at logistikken må planlegges nøye nå i avslutningen. Under rekonstruksjonen ble det flydd 30 helikopterturer med materialer, og byggekomiteen ønsker å forsikre seg om at de har alt de trenger på plass før helikopteret tilkalles på ny. Møbler, kjøkkeninnredning og annet utstyr må fraktes med helikopter.

– Vi satser på at vi klarer å få alt på plass i løpet av én dag. Transport er faktisk en svært stor kostnad, sier han.

Skjønt, da ekstramaterialer trengtes i sommer fikk komiteen en kostnadsbesparende idé: Materialene ble plassert i Nordnesdalen med et skilt hvor turgåere ble oppfordret til å ta med seg noe på ryggen på vei opp til hytta.

Det gikk, ifølge Hopland, «rett hjem».

– Materialene var på plass ved hytten etter kun noen dager! Vi tar det som et tegn på at turgåere virkelig ser frem til vi åpner igjen, sier han.

Av

Thomas Owren

thomas@sydvesten.no