Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • Mia, Jørgen, Ole-Eldar og Vilde fylte bilen til lærer ingrid Matthiessen med batterier da de skulle til gjenvinningsstasjonen. (Foto: Therese Edvardsen)

Gjenvant som en Duracell-kanin

Forrige tirsdag bar elevrådrepresentantere på 4.trinn ved Varden skole på Espehaugen gjenvinningstasjon for å levere inn 309,5 kilo med batterier.

Siden 1. april har trinnet samlet inn batterier i håp om å vinne konkurransen «Batterijakten», som blir arrangert av Miljøagentene, miljøorganisasjonen for barn.

 

Redder miljøet

Elevene har  tatt i brukt oppfinnsomme metoder for å klare å samle inn mest batterier.

– Moren til en i klassen la ut en status på Facebook om at de samlet inn batterier, da fikk hun inn 50 kilo, sier Mia.

I tillegg har de hengt opp lapper i nabolaget, banket på dører og fått foreldre og familie til å samle inn på jobb.

– Jeg tror hele Varden er blitt mer bevisst på at man skal levere inn batterier til gjenvinning, sier lærer Ingrid Matthiessen.

For å vinne konkurransen må 4. klassingene fra Varden være det trinnet som har samlet inn flest kilo med batterier. Vinner de får de ti Ipader til trinnet.

Men det er ikke bare drømmen om en klasse-Ipad som gjør at det er gøy å være med på konkurransen.

– Det er gøy fordi man får en følelse av at man er med på å redde miljøet, sier Ole-Eldar, som føyer til at de skal kose seg med Ipadene hvis de vinner.

 

Sink i batterier

I tillegg til å samle inn batterier måtte elevene teipe polene på hvert eneste batteri for å redusere brannfaren.

– Teipingen tok lengst tid, forteller Vilde og forklarer at det måtte de gjøre før de tok med seg batteriene på skolen.

På spørsmål om hvorfor det er viktig å gjenvinne batterier har 4. klassingene flere gode svar.

– Fordi det er syrer i dem som kan renne ut i naturen, og det er ikke bra, sier en av de fire.

– Sink er vanskelig å finne og derfor burde man gjenvinne det som er i gamle batterier, svarer Mia.

Av

Therese Edvardsen

therese@sydvesten.no

Batterijakten

Batterijakten er konkurransen som gir alle fjerdeklassinger sjansen til å lære seg mer om gjenvinning, kretsløpstenkning og hvordan man kan bli bedre til å ta vare på jordens ressurser. Med Batterijakten kan man gjøre en enkel og viktig innsats for miljøet mens man har det gøy sammen. Å se på batterier og annet avfall som ressurser, er noe vi lærer oss i ung alder. Det har vi nytte av hele livet.

Hvert år bruker vi hele 1750 tonn med batterier i Norge.

Av disse kastes 1300 tonn rett i søpla eller enda verre i naturen. Den vanligste batteritypen er det vi kaller husholdningsbatterier eller alkaliske batterier. De er engangsbatterier som brukes i leker og småelektronikk, og det er disse batteriene som skal samles inn under Batterijakten. De inneholder ikke skadelige miljøgifter, men det er likevel viktig at disse batteriene gjenvinnes, fordi vi kan bruke de forskjellige delene til nye ting.

Vanlige husholdningsbatterier er som regel sinkbatterier, og består av en stålkapsling rundt en masse av noe som heter sink-manganoksid. Metallet sink hentes ut fra gruver. Det betyr at det en dag vil være tomt for sink i gruvene, derfor er det viktig at vi tar vare på de ressursene vi har. Vi kan nemlig gjenbruke dem mange ganger. Metallet sink kan for eksempel brukes som rustbeskyttelse på biler, batterimassen kan foredles til jernsilikat som kan brukes i sement til å bygge nye hus. Stålkapselen rundt batteriet kan brukes til å bygge store båter.