Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • Anette Hansen sammen med de to andre som skal lede prosesjonen. (Foto: privat)

Anettes japanske eventyr

Anette Hansen (27) fra Olsvik blir første utlending til å lede prosesjonen som feirer fortidens aristokratiske kurtisaner når kirsebærtrærne blomstrer i byen Tsubame.

Blant flere dusin søkere ble Anette, som bor i Tokyo, plukket ut til å ha en ledende rolle under festivalen som finner sted til helgen.

Olsvik-jenta ser på det som en stor ære at hun, som første vestlige kvinne, har blitt valgt ut til å lede prosesjonen.

– Det er jo veldig spesielt å være første utlending til å bli valgt ut, uten tvil en stor ære. De lokale japanerne jeg har møtt så langt er utrolig hyggelige og imøtekommende, og jeg har blitt tatt veldig godt imot. Uten tvil, dette kommer til å bli et minne for livet, sier hun.

Appellerer til unge

Den tradisjonsrike kirsebærblomstringsfestivalen så dagens lys allerede i 1933, og ble startet opp for å underholde besøkende som kom for å se på kirsebærtrærne som ble plantet som en demning ved munningen av elven Shinano som renner rundt byen.

Anette meldte seg på konkurransen for å få et dypdykk i den japanske kulturen.

– Jeg fant informasjon om festivalen på nettet, og syntes det så ut som en kjempespennende mulighet til å oppleve lokal japansk kultur på nært hold. Denne prosesjonen er spesielt interessant fordi man kan oppleve både de tradisjonelle japanske kostymene og samtidig få med seg kirsebærblomstringen, ettersom kirsebærblomsten er et viktig symbol i Japan.

Hun ble plukket ut til runde to, og måtte gjøre seg klar for audition, hvor arrangøren valgte ut tre jenter til hovedrollene i prosesjonen, kalt Oiran Tayuu, forteller Anette.

– Hvorfor tror du du ble plukket ut til å lede paraden?

– Jeg appellerte nok med at jeg som utlending kunne hjelpe til med å fornye paraden. Mange unge i Japan synes nok ikke det er like kult med gamle tradisjoner, så noen ganger kan det å få utlendinger med på laget føre med seg ny interesse fra befolkningen, mener hun.

15 centimeter hæler

Anette har bodd i Japan siden 2010.  Hun kom for å studere, men det var kjærligheten som gjorde at hun ble værende.

– Jeg møtte min mann, som er fra Kobe, da jeg var student i Kyoto, og flyttet med ham til Tokyo etter studiene var ferdig. Jeg jobbet et halvt år som praktikant ved den norske ambassaden i Tokyo før jeg begynte å arbeide fulltid.

Til daglig jobber hun som hotellkonsulent for en ledende bookingside på nett. Men nå om dagen er det nok festivalen som gjelder. Det er nemlig ikke bare-bare å skulle kle seg ut som en kurtisane fra 1600-tallet.

– Vi må stille opp der prosesjonen skal være, tre ganger før festivalen for å øve på å gå på en spesiell måte som heter «soto hachi monji». Vi skal gå på 15 centimeter høye sko og tegne et åttetall med beina mens man går, forteller Anette.

30 kilo kostyme

Orian-pikene var gledespiker, men i motsetning til sine mindre glamorøse kolleger var de også entertainere, som noen ganger ble kjendiser langt utenfor sine egne tildelte områder. De var ofte trendsettere innen mote og stil. En Orian skulle være belest og dannet, hun kunne underholde med musikk, dans og sang, og kunne føre en samtale med vidd og eleganse.

– Hva tenker du om det å bli valgt ut til å lede prosesjonen?

– Det er selvfølgelig utrolig spennende. Kostymet og parykken veier visst rundt 30 kilo til sammen, og vi skal gå i totalt to timer, så jeg er litt engstelig for om jeg greier å holde ut hele veien. Det er visstnok jenter som har måttet gi opp underveis tidligere år.  Jeg trente karate i Lyderhorn Karateklubb i mange år før jeg flyttet til Japan så jeg håper styrken i musklene fremdeles er der, avslutter hun.

Av

Therese Edvardsen

therese@sydvesten.no

Fakta

* Festivalen som så dagens lys allerede i 1933 ble startet opp for å underholde besøkende som kom for å se på kirsebærtrærne som ble plantet som en demning ved munningen av elven Shinano som renner rundt byen.

* Oiran er en type eskortepiker som var veldig populære i Edo-perioden (1603 til 1868), og er regnet som forgjengeren til de mer kjente Geishaene. Det var vanlig at Oiran-jentene gikk en rute rundt kvartalet hver morgen som en form for reklame for etablissementet de holdt til i, og selv om profesjonen for lengst har gått tapt holdes likevel tradisjonen ved like gjennom oiran-prosesjoner som holdes rundt omkring i Japan.

* Denne paraden har tre Oiran i full kostyme- Shinano , Sakura, og Bunsui , og finner sted blant de blomstrende kirsebærtrærne i april med cirka 70 tilhørende tjenere.

* Arrangementet er svært populær over hele landet, og mange søker på rollen som en av de tre oiran eller tjenerne.

 (Kilde: Wikipedia)