Velkommen til nye Sydvesten på nett!

Nært og personlig fra Camilla North

Poptalentet Camilla North er singelaktuell med «Unloveable», en låt om å miste og gjenfinne troen på selve kjærligheten.

Camilla North fra Fyllingsdalen har jobbet med musikk hele livet, og i 2011 startet hun opp sin egen musikkskole i Fyllingsdalen. Der har hun undervist i kunsten å lage smektende pop og fengende refrenger, men når hun skal lage eget album er hun beredt på å kaste hele oppskriftsboka ut vinduet.

– Jeg ønsker å lage noe som er veldig personlig og nært, et album som du får lyst til å høre fra start til slutt. Da står du litt friere. Du trenger ikke tenke så mye på regler, hva som er en catchy hook eller et radiovennlig refreng.

 

Master i pop

North (som egentlig heter Norderud) ble hekta på musikk ved en tilfeldighet: Da familien flyttet inn i et rekkehus hadde de forrige eierne av en eller annen grunn satt igjen et piano. Ett år gamle Camilla la umiddelbart beslag på det kasserte instrumentet, og så seg aldri tilbake. Som tenåring skrev hun sine egne låter; hun gikk på musikklinjen på videregående, og tok både bachelor og master i låtskriving ved talentskolen Bath Spa Univesity i England. Visstnok var hun den første i Norge som fullførte denne graden.

Albumet hun jobber med nå om dagen består av et utvalg av låter hun har jobbet med over flere år.

– Jeg begynner å bli litt utålmodig, men samtidig er jeg opptatt av å gjøre det på den riktige måten. Derfor har jeg brukt mye tid på å finne rett produsent og riktig studio.

Etter at en låt er skrevet kan du gå i hvilken retning som helst med den, og det er viktig å samarbeide med folk som forstår hvor du vil, samtidig som de kan bidra med egne vinkler og ideer, sier hun.

 

Drømmer på engelsk

I mellomtiden har hun skrevet låter for andre, blant annet sangen «Deja Vu» som du finner på «4 Walls»-albumet til det koreanske jentebandet F(x), som nylig gikk helt til topps på Billboards World Music-liste.

– Det var en låt som kom ut av et samarbeid med andre norske låtskrivere, veldig annerledes enn det jeg normalt skriver om. Det er utrolig morsomt å høre den på koreansk!

Selv skriver hun i hovedsak på engelsk, både for å kunne nå ut til et internasjonalt publikum, og fordi det faller henne mest naturlig.

– Jeg har ikke noe imot å skrive på norsk, men det faller meg veldig lett med engelsk. Jeg tenker og drømmer på engelsk, det var noe jeg lærte meg da jeg bodde i England. Jeg liker måten de er på der borte. «Hello, beautiful! Hello, darling!» Det er noe med kulturen som gjør at det er mer naturlig for dem å si til andre at de er fantastiske og vakre. Du er bra, liksom. Det glemmer vi ofte her til lands.

Hun kan avsløre at den neste singelen («Just Breathe») fra den forestående platen handler om nettopp dette, å huske å fortelle andre at de er bra, og er en sang dedikert til alle jenter som føler de ikke strekker til.

Forøvrig har hun klokketro på kjærlighetens universelle appell når hun skriver.

– Det er mange som snakker om at kjærlighet er et oppbrukt tema i popmusikk, men selv tror jeg det er noe som alle kan relatere seg til, og som det alltid går an å si noe nytt om. Eller si noe gammelt på en ny måte. Det er derfor det virker i popmusikk, mener hun.

 

Evige tema

«Unloveable» som er ute nå er en popballade som handler om disse evige spørsmål om hvor mye smerte et hjerte egentlig kan tåle, og en sang som viser frem fyllingsdølens utsøkte meloditeft. Sangen er skrevet sammen med Jan Hallvard Larsen.

– Den het opprinnelig «I Don´t Really Know,» men Jan Hallvard kom inn med sine ideer, og plutselig så jeg sangen fra en annen vinkel. Det er det som er så fint med å samarbeide om musikk, at man kan  bidra med femti prosent hver, men likevel få mer enn to ganger femti i sum.

Platen skal spilles inn en gang på nyåret, men hun har foreløpig ingen dato. I mellomtiden kan du finne singelen på Tidal og Spotify, og før jul (18. desember) kan du oppleve Camilla North live i metodistkirken der hun skal holde julekonsert for andre år på rad. Hun stiller med både band og Fjell Kulturskolekor. Konserten heter «Min julekalender,» oppkalt etter en julesang hun skrev sammen med sin mor.

– I tillegg blir det tradisjonelle julesanger og veldig fin julestemning. Jeg håper at konserten kan  bli en tradisjon i adventstiden i Fyllingsdalen, sier den singelaktuelle artisten.

kommentarfelt drives av Disqus

Av

Thomas Owren

thomas@sydvesten.no

Camilla North

* Artist, låtskriver og poppedagog fra Fyllingsdalen

* Utgivelser: «Camilla» (2008), «Dumb» (EP, 2010), «Unloveable», (Singel 2015)

* Bachelor- og mastergrad fra Bath Spa University; pedagogikkutdannet ved Griegakademiet.