Velkommen til nye Sydvesten på nett!
 • Oliver (5) Matilde (4) og Emil (4) er drevne i håndvask, men ikke helt enige om det er lurest å vaske hendene før, etter eller mens man spiser. (Foto: Jon Vaag Eikeland)

Barnehagekamp mot bakterier

I Gnist Festeråsen barnehage vasker de hender så såpen spruter. Belønningen: 10 000 kommunekroner på Verdens håndvaskedag.

– Hvis vi ikke vasker hendene kan bakteriene hoppe over på skiven og ned i magen, forklarer Oliver (5), i håndvaskerommet på Gnist Festeråsen barnehage i Olsvik.

Sammen med Emil (4) og Matilde (4) viser han hvordan det skal gjøres. De kjenner godt til følgene av å slurve med håndhygienen.

– Da må vi legge oss i sengen og gå på do, sier Oliver.

Verdens håndvaskedag

Gnist Festeråsen er sertifisert som Ren hånd-barnehage av Bergen kommune, og ble trukket ut som den heldige vinneren av 10 000 kroner for sitt hygienefokus. Ytterligere to barnehager fikk 5000 kroner hver.

Sjekken ble overrakt av Viviann Sandvik, ved Etat for helsetjenester, på Verdens håndvaskedag, 15. oktober.

Hun fikk høre at barna i Høgenuten, storbarnsavdelingen, hadde full kontroll på vaskerutinene.

– Vi skal vaske oppå, under og mellom fingrene – og i ørene! ble det ropt.

Arnested for sykdom

Sertifiseringsordningen ble opprettet for tre år siden. For å bli godkjent som Ren hånd-barnehage må barnehagene blant annet gjennomføre et undervisningsopplegg om håndhygiene, og lære seg en egen håndvask-sang. Det stilles også krav til at håndvaskrommene skal være tilpasset barna, med såpe, papir og vask i riktig høyde.

– Barnehager er arnested for spredning av sykdommer, og barnehagebarn er dobbelt så utsatt for smitte som andre, sier Sandvik.

Hun minner om at håndhygienen i barnehagene påvirker hele samfunnet.

– Barna smitter ansatte og foreldre, som igjen må være hjemme fra arbeid. I tillegg til at man unngår ubehaget ved å være syk, er dette god samfunnsøkonomi, sier hun.

Gode tilbakemeldinger

Gnist Festeråsens leder, Anita Nord-Varhaug, forteller at god håndhygiene er inkludert som en del av det pedagogiske opplegget i barnehagen.

– Det ligger tegninger av bakterier overalt nå, og vi får mange hyggelige tilbakemeldinger fra foreldre som opplever at barna har blitt flinkere til å vaske hendene hjemme, forteller hun.

Hva pengene skal brukes til er ikke bestemt ennå.

– Det blir muligens en tur på teater og noen nye leker. Barna har så mange ønsker, sier Nord-Varhaug.

58 barnehager ble sertifisert tidsnok til å bli med i trekningen av pengepremier, og Etat for helsetjenester forventer at enda flere vil sertifiseres i de kommende ukene.

kommentarfelt drives av Disqus

Av

Jon Vaag Eikeland

jon@sydvesten.no

Slik vasker du hendene:

 1. Ta av deg ringer
 2. Skyll hendene i varmt vann
 3. Ta såpe i hendene og gni hendene mot hverandre
 4. Vask mellom og rundt fingrene på begge hendene
 5. Vask oversiden på begge hendene
 6. Vask tommelen på begge hendene
 7. Vask håndvristen på begge sider
 8. Skyll godt under rennende vann
 9. Tørk hendene med et papir
 10. Skru av vannet med papiret

(Kilde: Unicef) 

Relaterte saker