Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • Redaktør Stein Ugelvik Larsen ble hedret for sitt mangeårige arbeid med «Fyllingsdalen før i tiden». Her med redaksjonssekretær Kari Hoffmann (Foto: Jon Vaag Eikeland)

  • – Det er stas at boken endelig er klar. Vi har jo ventet på dette i veldig mange år nå, sier tidligere Sælen-elev Karsten Solheim. (Foto: Jon Vaag Eikeland)

  • Ordfører Trude Drevland har skrevet forordet i første bind. (Foto: Jon Vaag Eikeland)

Dalen har fått sin historiebok

Det var trangt om plassene da første bind i historieverket «Fyllingsdalen før i tiden» ble lansert på Oasen bibliotek, torsdag forrige uke.

Minnesmerkekomiteen hadde lagt opp til et tett program under lanseringen. Blant innslagene var korte foredrag fra bokens mange forfattere og samtaler med tidligere elever ved Sælen skole.

De store forventningene til boken gjenspeilet seg i oppmøtet. Selv om biblioteket hadde ommøblert etter beste evne var det vrient å finne ledige plasser i minuttene før lanseringen. Drøyt 100 deltakere og tilhørere var innom arrangementet.

– En stor opplevelse. Jeg opplevde stemningen som ekstremt positiv. Dette var ikke et salgsfremstøt, men et innholdsrikt arrangement der vi lyktes med å skape en fin historisk atmosfære, oppsummerer redaktør Stein Ugelvik Larsen.

Tror på flere bøker

Ordfører Trude Drevland, som har skrevet forordet i første bind, var på plass for å kaste glans over lanseringen.

– I tillegg til å fortelle Fyllingsdalens historie vil bøkene være en viktig veiviser for hvordan man kan gjøre bydelen enda bedre, sa Drevland, som selv har jobbet som bestyrer ved Fyllingsdalen sykehjem.

Ordføreren gratulerte redaksjonskomiteen og alle bidragsyterne med godt utført arbeid, og ønsket lykke til med de neste tre bøkene.

– Men jeg tviler jo på at det stopper med fire bind, spøkte Drevland, og viste med det til at bokprosjektet har vokst voldsomt i omfang fra den opprinnelige planen om én historiebok.

– Alle kjente alle

Etter at forfatterne hadde gitt en kort presentasjon av eget arbeid ble fem tidligere elever fra Sælen skole invitert frem for å fortelle om skolehverdagen under og etter krigen.

Blant dem var Karsten Solheim (69), som fikk gleden av å ta i bruk skolen fra den var nyoppusset i 1953 og frem til 1960. Solheim mintes at Fana kommune hadde gravd dypt i pengepungen, og at skolen hadde bedre fasiliteter enn det elevene var vant med hjemmefra.

– Det var et fantastisk miljø den gang. Det var små forhold, og alle kjente alle, fortalte Solheim, som måtte ha lærerhjelp for å komme seg på skolen i tide:

– Da som nå var jeg veldig opptatt av fiske, og var gjerne i Sæleelven halv seks om morgenen. Det var da det var bitt i sjøørreten. Jeg glemte helt tiden, og det hendte jeg fikk beskjed av læreren om at det var på tide å komme seg hjem. Han var på vei til jobb, så da gjaldt det å løpe hjemover, slenge fra seg stangen, og komme seg på skolen, mimret Solheim, til latter fra de godt voksne tilhørerne.

Det var ikke uten grunn at Sælen-elevene ble viet stor oppmerksomhet. Historien om Sælen skole er det mest omfangsrike av de ti kapitlene i boken, og er ført i pennen av redaktøren selv.

Avhengig av støtte

Da lanseringen var over var det mulig å kjøpe boken, og melde seg som «fadder». Fadderordningen har som mål å finansiere ett klassesett med historiebøker til hver av skolene i Fyllingsdalen.

– Førsteopplaget er på 1400 bøker, og vi er avhengig av både godt salg og offentlig støtte for å finansiere de neste tre bindene, sier Stein Ugelvik Larsen.

Minnesmerkekomiteen har søkt kommunen om godt og vel en million kroner, og håper ordførerens begeistring for prosjektet vil bidra til at kommunen kommer dem i møte.

«Fyllingsdalen før i tiden» gis ut av Minnesmerkekomiteen i Fyllingsdalen på John Grieg forlag, og kan kjøpes i bokhandlerne på Oasen.

kommentarfelt drives av Disqus

Av

Jon Vaag Eikeland

jon@sydvesten.no

Relaterte saker