Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • Lene Kjeilen Asphaug og Vilde Håpoldøy Bekkevold reiser til USA for å fortelle hvordan barnehagebarns forhold til naturen kan bidra til en bærekraftig utvikling. Her på konferansen i Irland. (Foto: privat)

Lene fra Fyllingsdalen:

Inntar talerstolen i Washington

I fjor vakte fyllingsdølen Lene Kjeilen Asphaug internasjonal oppsikt i Irland med sin presentasjon av norske friluftsbarnehager. I år er hun invitert til verdens største barnehagekonferanse i USA.

Lene Kjeilen Asphaug går tredje året på høyskolestudiet «Førskolelærerutdanning med vekt på friluftsliv». Sammen med seks medelever søkte hun i fjor om å få holde et innlegg på den internasjonale OMEP-konferansen i Cork, Irland, for å fortelle om studiet og norske friluftsbarnehager.

– Ettersom vi er veldig engasjerte i temaene barn og friluftsliv ønsket vi å dele våre erfaringer med et større publikum. Alt ble gjort på eget initiativ, uten støtte fra Høyskolen, og vi måtte forberede oss parallelt med eksamener og praksis, forteller Asphaug.

Større frihet

OMEP arrangerer årlige konferanser om barns læring og samler barnehageansatte og akademikere fra hele verden. De norske studentenes foredrag vakte reaksjoner:

– Mange ble svært overrasket over ting vi i Norge ser på som en viktig del av barndommen, som at vi lar barn spikke, at vi er ute uansett vær, og at barna får klatre i trærne. Reaksjonene gjorde at vi ble enda mer engasjerte og lystne på å formidle vårt syn på hvordan en god barndom ser ut, sier Asphaug.

Det var Asphaug og Vilde Håpoldøy Bekkevold som sto for selve presentasjonen, mens de andre fem var med å forberede foredraget. Studentene viste også en film som gir et innblikk i hverdagen på det særegne studiet.

– Mange trodde det var snakk om et ukelangt kurs, og ikke en treårig utdanning. Vi viste blant annet film fra besøk til gårdsbarnehager der barna får være med på slakt. Vi ble fortalt at mange land har tykke regelbøker som setter begrensninger for det pedagogiske arbeidet, forteller de to.

Det merkeligste spørsmålet fikk de fra en gruppe irske studenter, som i fullt alvor lurte på hva som ville skje hvis noen i barnehagen ble bitt av en geit.

– Det hadde vi ikke noe godt svar på, ler Bekkevold.

Invitert til USA

Etter den 20 minutter lange presentasjonen i Irland ble de kontaktet av en amerikansk konferansedeltaker som ønsket å invitere høyskole-studentene til årets utgave av konferansen. Den går av stabelen i Washington D. C. fra 27. juli til 1. august i år.

– Årets konferanse er langt større enn den i Irland. Vi har blitt invitert til å holde et foredrag på halvannen time om hvordan barns forhold til naturen kan bidra til en bærekraftig utvikling. Kort fortalt mener vi at barn som er mye ute og lærer om naturen også blir flinkere til å ta vare på den, sier Asphaug.

«Førskolelærerutdanning med vekt på friluftsliv» skiller seg fra den tradisjonelle førskolelærerutdanningen med et større fokus på naturfag og fysisk fostring. Hele 50 prosent av undervisningen omhandler disse temaene, ifølge Asphaug og Bekkevold.

– Vi har undervisning i ulike arter, knuter, båltyper og barns motorikk. I tillegg har vi minst tre turer i året. Som regel en fjelltur på høsten, en tur i vinterfjellet og en på sjøen, forteller de.

Nå håper de engasjerte elevene på støtte fra Høyskolen til USA-konferansen.

– Det er jo litt annerledes denne gangen ettersom vi er invitert. Skolen er positive til at vi deltar, men vi har ikke fått noe endelig svar ennå.

Når konferansen begynner har både Asphaug og Bekkevold fullført det treårige studiet og skal søke jobb. Planen er klar:

– Vi ønsker jo å jobbe i friluftsbarnehager. Det er dette vi brenner for, sier de.

kommentarfelt drives av Disqus

Av

Jon Vaag Eikeland

jon@sydvesten.no

Relaterte saker