Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • Hannah og Henrik viser frem skiltet som henger ved stien fra barnehagen til Krokatjønn. (Foto: Jon Vaag Eikeland)

– Plukk opp bæsjen!

Barn og voksne i Kanadaskogen friluftsbarnehage er lei av å tråkke i avføring når de er ute på tur. Nå ber de late hundeluftere skjerpe seg.

I fjor talte barnehagen over 300 hundebæsjer på strekningen fra barnehagen og opp de to bakkene mot Nipedalen på en tur. Da ga de opp tellingen, og hang opp to store gule plakater der de ber hundeeierne plukke opp etter de firebeinte.

– Barna har blitt like flinke til å varsle om hundebæsj som hoggorm. Det er et spesielt stort problem i starten på turløypen der barnehagen ligger. Så snart hundene er ute av bilen skal de på jo do, sier Ann-Rilda Aalberg Peschina, pedagogisk leder i avdeling Furutoppen i Kanadaskogen friluftsbarnehage.

Hun forteller at en passerende hundeeier ble svært provosert da barnehagen hengte opp plakatene. Andre har vist sin misnøye med å henge poser med avføring ved de to skiltene.

– Lukter ekkelt

– Det er ikke bare på stien det er et problem, men også to meter inn i skogen der hundeeierne nok tenker at ingen ferdes. Men vi er i skogkanten også, sier Peschina, som kan fortelle at flere barn har blitt tilgriset av hundebæsj i høst.

I vinter har det i følge barnehagen gått noe bedre, men det skyldes først og fremst at hundenes etterlatenskaper har vært frosne, og ikke at hundeierne har skjerpet seg.

Hannah og Henrik (begge 4) fra Furutoppen tror de har funnet ut hvorfor så mange hundeeiere lar avføringen ligge.

– Kanskje de ikke plukker opp bæsjen fordi det lukter så ekkelt, foreslår Hannah, til ivrige nikk fra Henrik.

– Ser dere mye hundebæsj når dere er ute på tur?

– Ja! Alle ser det hele tiden. Da roper vi og sier: Ikke tråkk der!

Det er også funnet hundebæsj i det inngjerdete området rundt barnehagen der hundeeiere lar hundene løpe fritt mens de selv sitter under tak i barnehagens bålhytte.

Ingen innrømmelser

Kanadaskogen friluftsbarnehage er ikke alene om å reagere på tilstandene i det populære området. Sydvesten har også vært i kontakt med flere turgåere som lar seg provosere, blant dem Ove-Walther Knudsen (67). Han talte nylig 82 etterlatenskaper på en fire kilometer lang spasertur rundt Tennebekktjørna.

– Det er jo aldri noen som innrømmer at det er deres hund. Jeg skjærer alle over en kam og tror hundeeierne tenker ute av syn ute av sinn. Noen er jo så intelligente at de plukker opp med pose for så å kaste posen fra seg igjen når ingen ser dem, forteller en irritert Knudsen.

Inngjerdet område

Harald Bratseth, skogforvalter for Kanadaskogen i Grønn etat, kjenner godt til problemet, men mener etaten har gjort det den kan.

– Vi har allerede satt opp moloker (store bosspann som er delvis nedgravd red. anm.) på fem kubikkmeter ved alle de tre inngangene til Kanadaskogen der man kan kvitte seg med avfallet. At den enkelte hundeeier ikke er sitt ansvar bevisst og plukker opp etter kjæledeggene kan vi ikke gjøre så mye med, sier han.

Bratseth viser også til at det er en ti dekar stor hundeluftegård der det gamle dynamittlageret lå, på nedsiden av Tennebekktjørna. Det bør dermed ikke være behov for at hundeiere skal bruke barnehagens inngjerdede område om de vil slippe løs hunden.

kommentarfelt drives av Disqus

Av

Jon Vaag Eikeland

jon@sydvesten.no

Plikt til å plukke opp

I forslag til revidert hundeforskrift i Bergen kommune, datert 3. desember 2014, står det at hundeeier plikter å fjerne avføring som hunder legger igjen på og langs offentlige veier eller i andre områder som er tilgjengelig for allmennheten i tettbygde strøk. Det samme gjelder for offentlige badeplasser, parkmessige områder utenom tettbygde strøk og på og langs turveier og preparerte skiløyper. Såkalte hundeposer skal ikke kastes i naturen eller veikanten, men anbringes til avfallsbeholder. Forslaget skal behandles av bystyret.

(Kilde: Bergen kommune)

Relaterte saker