Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • (Illustrasjonsbilde)

Leserbrev:

Glem regjeringen, start klimajobben nå

Klimapolitikk er egentlig veldig enkelt: Vi må slutte å bruke fossil energi.

Leserbrev fra Hilde Opoku, nasjonal talskvinne for Miljøpartiet De Grønne.

Omstillingen betyr at vi går eller sykler når det ikke er for langt, reiser kollektivt når det er mulig og går over til elbiler og hybridbiler om vi må kjøre. Det er så enkelt som at vi må spise mindre kjøtt og kjøpe kvalitetsvarer som varer lenge og er produsert på bærekraftig vis. Det betyr at vi må bruke fornybarenergi i stedet for olje til oppvarmning, og at vi må reise mindre med fly.

Kort sagt: Det betyr at vi må lage et samfunn basert på evigvarende energikilder og gjenbrukbare materialer. Vi må rett og slett røre oss mer, spise sunnere, møtes oftere, og lage hyggeligere nærmiljøer. Høres da ikke så avskrekkende ut det?

Vi vet hvilke tiltak som må gjennomføres, men vi mangler nok politikere som tar lederskap og setter tydelige mål. Regjeringen har akkurat lansert en ny klimapolitikk, de får det hele til å fremstå mye mer komplisert enn det egentlig er. Ikke har de satt nasjonale mål, og heller ikke foreslått tiltak.

Hvis Norge i det hele tatt får et konkret mål skal dette fastsettes av EU og det kan gå nesten to år før vi får vite hva det blir. Vi har ikke tid til å vente. Vi vil gjennom lokalpolitikken stille realistiske og gjennomførbare krav til bedrifter, folk og kommuner som tar det grønne skiftet hjem dit folk bor.

Glem regjeringen. Miljøpartiet De Grønne vil starte omstillingen på egenhånd. Til høsten er det kommunevalg og for første gang stiller vi lister over hele landet. Da kan vi sette fart på energieffektiviseringen i bygg og utbyggingen av ladestasjoner for elbiler. Vi kan gjøre plass til kollektivtransport, sykkel- og gangveier. Vi kan sette fart på utfasingen av oljefyrer, sørge for et mer klimavennlig kosthold i kommunale kantiner og arbeidsplasser, og vi kan trekke kommunens midler ut av fossile investeringer. Samtidig kan vi starte arbeidet med å skape det fremtidsrettede lokale næringslivet som skal gi arbeidsplasser som ikke forringer livsgrunnlaget vårt.

Slik vil vi gjøre fossilindustrien overflødig. I tillegg vil vi utvikle byer og tettsteder slik at det blir trivelige møteplasser for godt fellesskap. Ikke nøl med å utfordre din lokale kandidat på hvilke tiltak hun vil iverksette for å sette fart på omstillingen.

kommentarfelt drives av Disqus

Relaterte saker