Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • Klar for avmarsj fra Kringsjå. (Foto: Jon Vaag Eikeland)

  • Rolf Andersen (t.v.) og Ove Bjørkhaug ledet seniorgruppen trygt fra Laksevåg til Fyllingsdalen. Her spiser de lunsj ved Laksevåghytten. (Foto: Jon Vaag Eikeland)

  • Rita Meyer og Solveig Øren Drivenes (begge 70) passerer et rotvelt. De 45 deltakerne på turen var alle mellom 65 og 82 år. (Foto: Jon Vaag Eikeland)

  • For Else-Karin Leikvoll Gundersen og Tor Brommeland er turgåing en livsstil. (Foto: Jon Vaag Eikeland)

  • Det var en fargerik gjeng som var på tur over Holafjellet onsdag forrige uke. (Foto: Jon Vaag Eikeland)

  • Egil Frædal har vært med i seniorgruppen siden han ble pensjonist for fem år siden. (Foto: Jon Vaag Eikeland)

  • Seniorgruppen på vei over Holafjellet. (Foto: Jon Vaag Eikeland)

  • Egil Frædal (t.v.) og turleder Ove Bjørkhaug slår av en prat mens de venter på baktroppen. (Foto: Jon Vaag Eikeland)

– Kommer du deg først ut på tur, så angrer du aldri

Onsdag er turdag for seniorgruppen i Bergen turlag. Sydvesten var med da 45 sprekinger trosset tordenvær, sludd og rotvelt på ferden fra Kringsjå, over Holafjellet og til Nordnesdalen, 14. januar.

– Har dere festet broddene?

Turlederne Ove Bjørkhaug (76) og Rolf Andersen (75) står et par trappetrinn over de andre på Kringsjå, og sjekker om alle er klare til avmarsj. Så bærer det oppover lien. Bjørkhaug i front, mens Andersen passer på baktroppen.

Dagens tur er en av to onsdagsturer i regi av turlagets seniorguppe, og skal være middels tung. Samtidig arrangeres det en lettere tur på Fløyen, for de som ønsker å ta det litt mer med ro, eller føler at alderen tynger.

– På mandager er det racertur. Da går de lenger, holder et høyere tempo og tar færre pauser, forteller Egil Frædal (70).

Selv har han vært med i seniorgruppen siden han ble pensjonist for fem år siden. Frædal hevder at han ikke var noen utpreget turmann tidligere.

– Naboen var med i turlaget, og var ofte opptatt på onsdager. Det endte med at jeg lovet å bli med når jeg selv ble pensjonist. Det er veldig sosialt, samtidig som det gir en helsegevinst i form av bedre kondisjon, sier han.

Godt skodd

I det bratte startpartiet er det ikke til å unngå at seniorene sklir litt på det snødekte og sleipe underlaget, men så langt holder alle seg på beina.

– Det er sjeldent vi opplever uhell, selv om vi går både sommer og vinter. Folk er flinke til å sko seg og bruker pigger, forteller Frædal.

Etter en krevende start fortsetter turstien mot Holafjellet med relativt slak stigning. Området bærer tydelig preg av ekstremværet Ninas herjinger. Seniorene må forsere rotvelt, klatre over-, og dukke under veltede trær.

På vei opp lyner det flere ganger, men sekundene som går før tordenbraket forteller at tordenbygene er på trygg avstand. Samtidig veksler det på å hagle, sludde og regne.

Turleder Bjørkhaug har stoppet for å vente på baktroppen. Det var egentlig konen som skulle lede dagens turtropp, men da hun ble bedt i 70-årsdag steppet Bjørkhaug inn. Som orienteringsløper, og med adresse i Krohnegården, er han godt kjent i Kanadaskogen, og i traktene rundt Løvstakken og Damsgårdsfjellet.

– I dag tar vi sikte på å avslutte med Betanien, så hvis det er noen som ikke føler seg helt vel når vi kommer ned, så er det muligheter der, sier Bjørkhaug, til stor munterhet.

Det blåser friskt, så pausen blir kort, men det er ingen tegn til at været plager.

– En livsstil

Under en hvit strikkelue, dekorert med turlagsmerket og andre pins, smiler Else-Karin Leikvoll Gundersen. 79-åringen, som fyller 80 i det som er friluftslivets år, nøyer seg ikke med en tur i uken. I likhet med turkamerat Tor Brommeland (73) fra Laksevåg, går hun også mandagsturene, og er med på lettere turer i turlagets Aktiv til 100. Turledere er de også.

– Det er en livsstil dette, sier hun engasjert.

I front må refleksvestkledde Ove Bjørkhaug finne stadig nye avstikkere fra hovedstien for å manøvrere rundt nedblåste trær. Helt på halen av turfølget merker turlederkollega Rolf Andersen at de fremste tidvis tar litt vel i.

– Du skjønner det når folk har gått for fort. Da blir det helt stille. Det er ingen som snakker lenger, ler han.

– Ja, det må være «talking speed», skyter sidemannen inn.

Det varer imidlertid ikke lenge før praten går igjen. Om vær og føreforhold. Om andre turer. Om familie, og om en hel del annet.

Toppen av Holafjellet er passert, og Ove Bjørkhaug tar opp fløyten for å blåse i gang siste etappe før Laksevåg-hytten. Der kommer sitteunderlag, matboks og kaffetermosen frem.

Tid til en prat

– Hva tror du er viktigst for seniorene som er med på denne turen, trimmen, eller det å være sammen med andre?

– Det sosiale er nok veldig viktig. Det ser man når vi stopper for en matbit. Folk har mer tid til å prate på onsdagsturene, forteller Bjørkhaug, som har vært turleder siden 2010.

– Det er ikke alltid jeg er med på disse turene selv. Jeg finner ofte andre ting å gjøre på onsdagene, men kommer du deg først ut på tur, så angrer du aldri, slår han fast.

Bjørkhaug har ansvar for to turer i kvartalet, og mener den viktigste egenskapen for en turleder er å være glad i friluftsliv.

– Så kan det kanskje være greit med litt autoritet også, legger han til. Dagens turleder har likevel ingen problemer med å bøye av når gruppen bak han anbefaler en annen rute ned fra Laksevåghytten enn først tenkt.

Ferden går om Nordnesdalen, der Nina virkelig har vist muskler. Over idrettsbanen ligger tykke grantrær hulter til bulter.

– Det overrasker meg litt hvor hardt Nina har tatt. Her i Nordnesdalen ligger jo trærne som fyrstikker, konstaterer Bjørkhaug.

Så er de 45 seniorene ved turens ende, drøye fire timer etter start. De takker for turen, ønsker vel hjem og forsvinner hver til sitt, fortsatt beundringsverdig lette i steget. Neste uke er det klart for nye turer, men da til andre deler av byfjellene.

Turprogrammet til seniorgruppen er tilgjengelig på nettsidene til Bergen og Hordaland turlag.

kommentarfelt drives av Disqus

Av

Jon Vaag Eikeland

jon@sydvesten.no

Relaterte saker