Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • (F.v ) Helge Ivar Hanchen Simonsen, Ingrid Nergaard Fjeldstad med datteren Julie på fanget og Grete Line Simonsen koste seg ved bålet ved Tennebekktjørna. (Foto: Jon Vaag Eikeland)

– Måler turene i tid, ikke meter

Ingrid Nergaard Fjeldstad har som mål å ta med familien på 100 turer i 2015. 13. januar markerte hun starten på friluftslivets år i telt med datteren Julie (5).

– Vi klarte 100 turer i fjor, men jeg tror vi skal legge listen enda litt høyere for hva vi definerer som en tur i år, sier Fjeldstad.

Hun har latt seg inspirere av bloggen utetid.net, der en familie fra Odda skildrer sin tilværelse med mindre skjermtid, og mer utetid.

Selv teller Fjeldstad turene sine gjennom @bybarna på bildedelingstjenesten Instagram. Der legger hun ut bilder av seg selv, mannen Frode, datteren Julie, og tvillingene Marthe og Sverre på to og et halvt år, på lange og korte turer.

– Når voksne går på tur handler det ofte om å nå et mål. Med små barn handler det mer om å være utendørs og skape turglede. Vi måler turene våre i tid i stedet for distanse, og skal helst være ute i mer enn en time av gangen. Det viktigste er å komme forbi dørstokkmilen, gjerne i ukedagene, forteller Fjeldstad.

Telt-natt

På tirsdag forrige uke tok hun med Julie til Tennebekktjørna i Kanadaskogen for å overnatte i telt. Med på turen var venninnen Grete Line Simonsen, og hennes sønn Helge Ivar Hanchen Simonsen (10).

– Det var offisiell åpning av friluftslivets år, og folk ble oppfordret til å tilbringe natten ute. DNT ung hadde et arrangement på Fløyen, men det ble litt for langt for oss. Derfor valgte vi Tennebekken som er nærmere hjemmet vårt på Varden, forklarer hun.

Da Sydvesten var på besøk i Tennebekken klokken ni tirsdag kveld, var det like før Julie skulle krype i soveposen.

– Klarer du å holde deg våken litt til? spurte Fjeldstad datteren, som ristet på hodet.

Litt stas var det nok likevel å bli blitsfotografert ved bålet, og både Julie og Helge var ivrige etter å se hvordan de selv så ut gjennom linsen.

– Det var en virkelig fin kveld. Det kom noen skurer, men det var ikke verre enn at vi holdt liv i bålet, forteller Fjeldstad.

Stolt datter

Da ungene hadde lagt seg og de voksne selv skulle ta kvelden i halv elleve-tide, startet imidlertid et fryktelig hagl- og tordenvær.

– Jeg er glad for at vi hadde satt opp teltet allerede. Det var ikke natten for å sove under åpen himmel, sier Fjeldstad.

Uværet til tross, Julie sov som en stein natten igjennom.

– Hun var veldig stolt da hun ble levert i barnehagen onsdag morgen, og kunne fortelle at hun kom rett fra telttur, forteller Fjeldstad.

– Fikk du sove?

– Ja, etter hvert. Jeg synes det er kjekt å kjenne litt på vær og vind når vi er ute.

Før turen hadde Julie, som nok er litt mørkredd, vært bekymret for om det kunne være skummelt i skogen. Etter en trivelig kveld med hodelykter og bål, og en god natts søvn, var hun mer opptatt av når neste telttur skulle være.

På barnas premisser

Fjellstad, som selv er gammel speider, forteller at familien hadde ni teltovernattinger i løpet av 2014. Selv om det denne gang bare var to femtedeler av familien som var på tur, har hun landet på at teltturen skal telle som en av årets 100 turer.

– Jeg merker at det er godt å få litt en-til-en-tid med datteren min. Til vanlig må hun dele på oppmerksomheten med tvillingene, så jeg tror det er bra for begge at vi får litt ekstra tid sammen.

Familien Fjeldstad har alltid tilbrakt mye tid ute, men da tvillingene kom til verden ble det en utfordring å finne turløyper som var fremkommelig med barnevogn.

– En av de tingene som er kjekkest med å gå på tur er jo å oppleve nye plasser, og etter hvert ble det en utfordring å finne varierte trilleløyper. Da jeg ble kjent med utetid-bloggen fikk vi ny inspirasjon til å være enda mer ute i friluft.

– Har du noen gode råd til andre småbarnsfamilier nå i starten av friluftslivets år?

– Det er bare å komme seg ut og over dørstokken. En trenger ikke mye utstyr eller å gå langt for å få en flott turopplevelse. Det viktigste er en positiv innstilling fra de voksne, og å tilpasse turen til barnas premisser. Det gir god turglede!

kommentarfelt drives av Disqus

Av

Jon Vaag Eikeland

jon@sydvesten.no

Relaterte saker