Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • «Overhørt på»-sidene til Laksevåg vgs. og Fyllingsdalen vgs. har samlet i overkant av «likes». (Skjermdump Facebook/montasje)

Skoleledelsen:

– Vil holde øye med sidene

I november ble det opprettet sladdersider som gjengir «overhørte» samtaler fra Fyllingsdalen vgs. og Laksevåg vgs. Lignende versjoner har blitt stengt på grunn av sjikane av medelever og lærere.

De to Facebook-sidene, «Overhørt på Laksevåg VGS» og «Overhørt på fyllingsdalen VGS» ble opprettet med få dagers mellomrom, den 19. og 17. november.

Det er andre gang det dukker opp en «Overhørt på»-side for Fyllingsdalen vgs. Den første ble stengt fordi navngitte eller identifiserbare elever ble hengt ut.

– Skoleledelsen var inne på den første siden, kommenterte innleggene og viste til nettvettregler. Siden ble da slettet, forteller rektor ved Fyllingsdalen videregående skole, Thor Eirik Haugstad.

Han forteller at han er kjent med den nye gruppen, men ikke har opplevd den som problematisk ennå.

Oppfordrer til nettvett

– Vi oppfordrer elevene til å tenke seg godt om. Det er lett for å bli for ukritiske til hva man publiserer på nett, og hvordan budskapet mottas av andre, sier Haugstad, som vil følge med hvordan siden utvikler seg.

Via Fyllingsdalens vgs. sin egen Facebook-side har skoleledelsen publisert et innlegg på sladdersiden der de igjen oppfordrer til nettvett, og linker til en VG-artikkel som tar opp problemet.

Til svar fra den anonyme sideadministratoren står det: «Dette er bare for gøy, ingenting krenkende eller upassende skal bli publisert.»

Rektor reagerer likevel når Lyderhorn avis leser opp det første «overhørte» sitatet som er publisert på siden. Det lyder: «Møtte en lærer på byen i helgen, kunne ha tatt hun lett». Kilden er oppgitt å være «Gutt, VG2»

– Det er lavmål. Denne typen utrykk, med et seksuelt tilsnitt, grenser mot sjikanering.  Vi tar det alvorlig dersom dette utvikler seg ytterligere, og må vurdere tiltak om nødvendig, sier rektor.

– Skal følge med

På Laksevåg videregående skole var ikke ledelsen klar over den nyopprettede siden.

– Vi var ikke kjent med dette, men vil holde et øye med siden fremover, sier konstituert assisterende rektor, Njell Fløgstad.

Også på «Overhørt på Laksevåg VGS» står det at innlegg som kan krenke eller støte en annen person ikke vil bli lagt ut på siden, og identifikasjonstegnene som er brukt så langt begrenser seg til kjønn og klassetrinn.

På landsbasis følger titusener lignende sider. Et eksempel er «Overhørt på NTNU» som har samlet over 20 000 «likes» med humoristiske sitater fra studiehverdag og eksamensjag. I mylderet av «Overhørt på»-sider for videregående skoler finnes det imidlertid eksempler der innleggene kan karakteriseres som ren mobbing.

Ved Drømtorp videregående skole i Follo gikk det så langt at skolen kontaktet politiet på grunn av nettmobbingen. Det skriver Østlandets Blad på nett 16. november i år.

kommentarfelt drives av Disqus

Av

Jon Vaag Eikeland

jon@sydvesten.no

Relaterte saker