Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • Skal du få med deg denne trioen redde julen i Vennebyen bør du være rask. Forestillingen satte ny salgsrekord med 4000 solgte billetter før premieren. (Foto: Karoline Forselius)

  • Karoline Stemre ble hyllet av publikum etter sin debut som regissør.

  • Varaordfører Tor Woldseth fikk æren av å tenne julegranen i Vennebyen sammen med Ordfører Trudi Reveland (Siv-May Knutsen).

  • Det skortet ikke på skuespiller-prestasjoner under torsdagens verdenspremiere av Jul i Vennebyen. 

  • Ronnie Mega Herdlevær var den mest uttrykksfulle Julenissen undertegnede noen sinne har sett.

Julen er reddet

Publikum jublet ellevilt etter verdenspremieren på Jul i Vennebyen forrige torsdag, og det med god grunn. Samholdet, arbeidsgleden, dugnadsinnsatsen, kunnskapsdelingen og engasjementet til ildsjelene i Fyllingsdalen teater er gjør at resultatet blir like imponerende, gang etter gang.

Det er ingen hemmelighet at talentfabrikken normalt sett ikke har råd til å hyre profesjonelle til å bidra til alle oppsetningene. Samarbeidet med Creacon har i den forstand tatt hele produksjonen til et nytt nivå.

Lys og lyd til nytt nivå

Jørn Lavoll og Linn Kathrin Taklo, som har produsert for Vennebyen tidligere, tilpasset både eksisterende låter og skrev nye sanger som passet godt til den lille scenen. Ytterligere små detaljer, som flerstemte toner i sangene, gav hele lydbildet et solid løft. Husets egen Even Johannesen skal nok en gang ha ros som ansvarlig dirigent. Ingen falske stemmer på scenen denne gangen heller.

Dekorert med friske og klare farger, var scenen forfriskende å se etter den skitne London-forkledningen i Oliver Twist. Kafeen var sentrum for store deler av handlingen, men velplasserte sceneskift gav viktige variasjoner. I anledningen var ekstra lys og teknologi hentet inn. Så klart bruker Julenissen (Ronnie Mega Herdlevær) internett til videosamtale med den onde Dengus. Vi er da i 2014. Like etter hopper vi tilbake til den glade 80-talls disco med Dengus og Leska. Kreativt, og veldig moro for spesielt de voksne. De to timene stykket varte, fikk pausen på 15 minutter til å virke som en evighet.

Godt skuespill

Likevel hadde ikke Creacon fått et bedre teaterstykke uten de dyktige og engasjerte menneskene som holder til i Fyllingsdalen. Apa, Jumpy og Ted var som hånd i hanske til Marthe Næss Iversen, Mariell Christensen og Kaja Kleppe Johannesen. Spesielt Mariells «Jumpy» skal trekkes frem. Kroppen er ikke stor, men for en stemme, lyd og mimikk den inneholder. Skulle hun bli fraværende i perioden stykket spilles, er det store labber å fylle for den som er reserve.

Det skortet ikke på prestasjoner hos de andre skuespillerne heller, som strålte på scenen, i regi av Karoline Stemre. Alvene imponerte med kreative og fargerike kostymer. Mimikken og energien deres var fantastisk, der de danset rundt og laget ablegøyer i klasserommet, og lot lærer Margaret Jakobsen oppleve en hver lærers mareritt. Som skurken Dengus, hadde Alexander Berg Peschina det rette glimtet i øyet. Sammen med hjelperen Leska, spilt av Linnea Hellesøy, fikk både store og små mang en god latter gjennom hele stykket.

Figurene fra Vennebyen har vært på scenen ved tidligere anledninger, uten særlig suksess. Dette var noe helt annet. Dette var rett og slett gøy. Og det beste av alt, den sleipe Dengus blir til slutt tilgitt av Julenissen. Det er tross alt det julen handler om. Tilgivelse, kjærlighet og glede.

kommentarfelt drives av Disqus

Av

Karoline Forselius

red@sydvesten.no

Relaterte saker