Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • Sykkelsjef i Bergen kommune, Johan Einar Grieg (t.h.), og tidligere kombinert-ess Bård Jørgen Elden fra Trondheimsselskapet SafeBike var på plass for å inspisere de nye sykkelskapene på Oasen i forrige uke. (Foto: Thomas Owren)

Ti sykkelsafer på plass ved Oasen:

Sykkelskap er fremtiden

– Dette er fremtiden for Bergen, sier kommunens sykkelssjef Johan Einar Grieg da han i forrige uke inspiserte sykkelparkeringen på Oasen.

Tanken til Grieg er at både store arbeidsplasser og knutepunkt for kollektivtrafikk etter hvert må få på plass løsninger for å parkere sykkelen trygt, uten at man trenger bekymre seg for tyveri av hverken sykkelen eller noen av dens bestanddeler. Nå har Oasen fått på plass ti låsbare sykkelskap, hvor kunder med kostbare sykler kan låne nøkkel og være trygg på at sykkelen får stå i fred mens de handler.

Jobber med app

Skapene som har kommet på plass på Oasen er utviklet av et norsk firma, noe som gleder kommunens sykkelsjef.

– Ser man til andre land på kontinentet ligger de langt fremme på sykkelparkering. Det er noe vi er nødt til å satse på etter hvert, og det er bra at vi får norsk erfaring og kompetanse, sier han.

Skapene på Oasen benytter seg av noe så tradisjonelt som gammeldagse nøkler, men både Grieg og produsenten av sykkelskapene sier at langt smidigere nøkkelløsninger er klare til å implementeres når fenomenet med sykkelparkering blir vanlig - for eksempel kredittkort, busskort eller mobiltelefon.

– Vi håper å få på plass en app som kan fungere som et nøkkelkort. Den kan også fortelle brukerne hvor det er ledige sykkelskap, sier Trondheimsselskapet SafeBikes representant, tidligere vinterolympier Bård Jørgen Elden.

Fordelen med skapene som nå er satt opp ved Oasen er derimot at de ikke krever strøm for å fungere.

Sykkel på kontoret

Sykkelskap er et forholdsvis nytt konsept her i landet, men Grieg tror det kun er et spørsmål om tid før det er helt alminnelig.

– Trygg og innbruddssikker sykkelparkering under tak kommer til å gjøre det mer attraktivt å ta seg frem ved hjelp av kostbare kvalitetssykler, og med el-sykler, som er i ferd med å virkelig ta av, sier han.

Skapet er allerede på plass på NTNU i Trondheim. Elden forteller at det ble nødvendig etter at mange ansatte ikke så noen annen utvei enn å ta med seg syklene inn på kontoret, noe som knappest kan kalles god arealutnyttelse.

– Det ble et problem på NTNU, fordi sykkeltyveri er et stort problem i Trondheim. Trondheim har vært flinke med sin sykkelstrategi, men det stjeles noe helt enormt med sykler i byen, sier Elden.

Fiasko på Nesttun

Her i Bergen har det tidligere stått sykkelskap på Nesttun, men Grieg beskriver disse som en fiasko.

– Der ble det en masse problemer med et låssystem som ikke fungerte, og mye hærverk. Derfor er det fint at de får på plass noe skikkelig her på Oasen, sier Grieg.

Senterleder på Oasen, Eva Nielsen, opplyser at kunder kan få nøkler til skapene ved å henvende seg i resepsjonen. Oasen har også fått montert nye sykkelstativ, og fått på plass nye låsbare «hundehi» hvor våre firbente venner trygt kan vente.

Av

Thomas Owren

thomas@sydvesten.no

Relaterte saker