Velkommen til nye Sydvesten på nett!
 • 12-Bussen måtte pent finne seg i å vente, for denne dagen hadde toget forkjørsrett. Fra Lyshovden. (Foto: Thomas Owren)

 • Bønes skole: Flaggborg.

 • Bønes skole: De har øvd til lepper og fingre ble såre og trælete i påvente av denne dagen, de fjonge musikantene i Bønes skolekorps. Ask (trompet) og Kristian (trombone) viste ekte musikkglede da de stanset opp mellom trærne utenfor skolen og spilte en liten gratiskonsert for tilfeldig forbipasserende.

 • Løvås skole: På Fyllingsdalen sykehjem ble nasjonaldagen selvfølgelig markert og feiret, og høydepunktet for mange var da de fikk storfint besøk av hele Løvås skole. Skoletoget stanset opp for å gratulere beboerne med dagen, og synge noen sanger for dem i solskinnet utenfor sykehjemmet.

 • Fjellsdalen skole: Johannes og Erik marsjerte i hovedprosesjonen sammen med sine kolleger i Dræggen buekorps, og senere på dagen bidro de til å holde takt og orden på toget til Fjellsdalen skolekorps. Erik møtte opp klokken 0500 for å være med på å hedre stifterne av byens eldste buekorps, samt påfølgende 17. maifrokost. Johannes ble ikke med på frokost, men kan fortelle at han i stedet har fått mettet seg opp på popcorn og brus.

 • Varden skole: Nasjonaldagen handler om å videreføre tradisjoner og skape seg noen nye, og på Varden skole myldret det av leker og aktiviteter som har underholdt barn på 17. mai i generasjoner: Gullgraving, blikkboksblink og trehjulssykkelløp, og mye annet. Luftgeværskyting er kanskje ikke like tradisjonsrikt, men veldig moro.

 • Løvås skole.

 • Fjellsdalen skole, flaggborg.

 • Klasse 6A ved Seljedalen skole gjorde grunnlovsprosessen levende gjennom sin dramatisering av de politiske omstendighetene i Norge i 1814. De avsluttet nasjonaldagsmarkeringen ved å si hva de selv synes er de beste konsekvensene av at Norge fikk en egen grunnlov for 200 år siden: Vi har rett til å si det vi mener. Vi har rett til å tro på hvilken religion vi vil. Staten hjelper de som trenger det. Norge er et fredelig land, uten krig. Vi har et godt rettssystem.

 • Sælen oppveksttun: Theodor, Henrik og Alyssa fyller alle sammen ni år om kort tid. De var blitt plukket ut til å bære fanen for klassen i skoletoget til Sælen oppveksttun. Theodor og Henrik gikk også i folketoget under banneret til FK Fyllingsdalen, mens Alyssa hadde god 17. maifrokost med kake og god mat.

 • Lyshovden oppveksttun: Flaggborg.

17. mai i Fyllingsdalen

Slik var den store dagen i dalen

- 17. mai-stemning fra sju skoler i Fyllingsdalen

Av

Thomas Owren

thomas@sydvesten.no