Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • Det er mulig å ta seg inn i første del av inngangspartiet, men døren til selve huset er nå stengt. (Foto: Jon Vaag Eikeland)

Leder:

Et forargelsens hus

Sveitservillaen i Sælenveien 150 er en skamplett i et flott område.

«Det en gang så staselige gamle gårdshuset på Nedre Sælen gård er blitt til et forargelsens hus», mente vi her i spalten i februar i år. Åtte måneder senere står huset fremdeles og råtner på rot.

Ikke noe er skjedd, bortsett fra at forfallet har fått fortsette. Knuste vinduer, boss som flyter, og åpninger som uvedkommende kan bruke til å ta seg inn i huset, er situasjonen rundt villaen, som en gang var en flott sveitservilla som kan tidfestes het tilbake til 1860-årene. Huset blir stadig utsatt for innbrudd og hærverk.

En av de tre som står oppført som eiere av huset, forteller at han har sluttet å ringe politiet når det har blitt begått hærverk på huset. «De gjorde ingenting da vinduene ble knust og det var folk som tok seg inn i låvebygget for mange år siden», er forklaringen hans på hvorfor han ikke varsler politiet. Nå forteller han om inntrengere som bruker motorsag og brekkjern for å ta seg inn i den falleferdige villaen, som må kunne karakteriseres som en livsfarlig lekeplass for små barn, som også kan komme til å ta seg inn i huset.

Huseiere har en selvsagt plikt til å sikre huset, noe han sier han gjør. Hoveddøren er nå stengt, men en trenger ikke være veldig fantasifull for å finne en vei inn i huset. Slik det står nå, er dette huset ikke noe annet enn en skamplett i det flotte området. En ting er at det er trist at et slikt flott hus har fått lov til å forfalle slik det har gjort.

At naboene irriterer seg over et hus som skjemmer ut nabolaget, kan vi godt forstå. Men langt mer alvorlig er det at dette huset tydeligvis tiltrekker seg uvedkommende, noe som ikke kan være ønskelig hverken for huseierne eller naboene. At små barn kan ta seg inn i huset, som er svært farlig å bevege seg inni, må også bli tatt på største alvor.

Da Sydvesten igjen tok kontakt med kommunens etat for byggesaker forrige uke, ser det nå ut til at det endelig blir reagert. De varsler nå at de allerede i løpet av denne uken vil komme på inspeksjon. Da vil nok også de se at dette huset er blitt «et forargelsens hus», et hus som mest sannsynlig bør rives. Det er trist for dem som er opptatt av å ta vare på viktige kulturskatter, men nødvendig for dem som er opptatt av å ha et nabolag som ikke har bygninger som virker som magneter på uvedkommende.

Å redde den flotte sveitservillaen er nok for sent.

Av

Redaksjon

red@sydvesten.no

Relaterte saker