Velkommen til nye Sydvesten på nett!

Bokanmeldelse:

Grytten kort og godt

Frode Gryttens storartede Twitter-prosjekt har blitt til boken «Vente på fuglen». Men tåler mikronovellene overgangen fra feed til perm?

Dersom vi lærte noe som helst av Lars von Trier - og de fleste burde lære noe av Lars von Trier - så er det at begrensninger er kreativitetens gjødsel. Det skjønte i hvert fall Frode Grytten da han kastet seg ut i sitt fornøyelige Twitter-prosjekt: En mikronovelle per dag innenfor Twitter-formatets brutale sperre på 140 tegn per post.

En del av sjarmen var hvordan novellene dukket opp uten forvarsel i Twitter-feedens hektiske og særdeles eklektiske strøm av strøtanker, utspill, brannfakler, nyheter og vitser. Nå har forfatteren avsluttet prosjektet og samlet et utvalg av Twitter-novellene i boka «Vente på fuglen». Her står de alene, og representerer ikke lenger det samme bruddet som de gjorde som en del av den uforpliktende og forbipasserende feeden. Tåler de overgangen til innbundet perm?

Det korte svaret er heldigvis, ja.

De 200 mikrovignettene utgjør en egenartet leseopplevelse også i bokform, enten man velger å sette seg ned og bla fra begynnelsen, eller om man bars snoper litt her og der. Grytten har utviklet en stemme til formatet som spiller på spenningsforholdet som oppstår når det knusktørt avisnotisaktige plutselig blir injisert med en sentimental, poetisk eller humoristisk betraktning:

Belieber-bussen har brote saman tolv mil frå Telenor Arena. Politi og psykolog er på staden. Førebels skadeoversikt: 52 knuste pikehjarte.

Utvalget er sortert kronologisk i forhold til livsstadier: Vi begynner med spedbarnet, barnet, ungdommen, videre gjennom forelskelsen og kjærligheten, hverdagsstrevet og møtet med livets realiteter, livsløgnen og desillusjonen, og ender opp i alderdommen:

Straks våren er her for fullt, skal han rømme frå sjukeheimen. Han drømmer om å sjå Jæren, Lofoten og Buenos Aires. Han er 91, verda ventar.

Disse små bruddstykkene fra livet, drømmen og kjærligeheten er mer enn en fin suvenir fra et usedvanlig artig kapittel i mikrobloggingens fremvekst. På sitt beste puster Grytten liv og varme inn i de korte, sprukne bruddstykkene som få andre kan, og stykkene som ikke er like inspirerte? Vel, de er i hvert fall fort unnagjort. Det er selvsagt begrenset hvor dypt man kan lodde på 140 tegn, og noen vil utvilsomt innvende at fort lest er fort glemt. Samtidig tror jeg det er en bok du vil finne fram igjen med jevne mellomrom, bla i, smile litt av og lære litt av - om ikke annet, så i hvert fall om begrensningens kunst.

kommentarfelt drives av Disqus

Av

Thomas Owren

thomas@sydvesten.no

Utgivelsesfakta

Vente på fuglen

Forfatter: Frode Grytten
Forlag: Kagge

Veil. pris: Kr 299,00
ISBN: 9788248914624
Utgitt: 2014