Velkommen til nye Sydvesten på nett!
  • Det regnet gullkonfetti på skuespillerne etter premieren på «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin».  (Foto: Cathrine Holden)

  • Mariell Christensen spiller Amanda. Her er hun sammen med de to hovedrolleinnehaverne og grevlingen.

  • Den fæle Rasputin spilles av Mats Johannessen.

  • Knutsen & Ludvigsen spiller kjente og kjære låter for Bergens-publikumet. 

  • Den ene halvparten av originalduoen bak Knutsen & Ludvigsen, Øystein Dolmen, fikk blomster av Fyllingsdalen teater. Bak Dolmen står sønnen til avdøde Gustav Lorentzen. 

  • Stella Iversen (9, snart 10) og Amalie Knapskog (11, snart 12) deler på rollen som grevlingen. Iversen går til vanlig på Løvås skole, mens  Knapskog går på Vadmyra skole. –  Dette var kjempegøy, var de begge enige om etter premieren.

  • Øystein Dolmen skrøt av Fyllingsdalen teaters oppsetning av «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin». Her sammen med teatersjef Jørn Kvist og regissør Tore Chr. Sævold. 

Skryter av Knutsen & Ludvigsen: – Det desiderte høydepunktet

Forrige torsdag hadde Fyllingsdalen teater  premiere på forestillingen «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin».  Etterpå vanket det skryt fra Øystein Dolmen. 

– Jeg har sett mange oppsetninger av Knutsen & Ludvigsen opp gjennom årene, men dette er desiderte høydepunktet. Det er et fantastisk team som står bak denne forestilingen, sier  Dolmen til Sydvesten etter premieren. 

Dolmen er mer kjent som den ene halvparten av  den rare duoen Knutsen & Ludvigsen, som begeistret barn og voksne på 70- og 80-tallet. Dolmen var også mannen teatersjef Jørn Kvist måtte ringe til for å få lov til å lage forestillingen, som er løselig basert på filmen med samme navn fra 2015. 

 «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin» handler om de to rare fyrene Knutsen & Ludvigsen som bor i en tunnel sammen med en grevling. En dag faller Amanda (spilt av Mariell Christensen) ned i tunnelen deres. Faren hennes, professor Felle, er kidnappet av den skumle skurken Rasputin. Rasputin vil tvinge professor Felle til å lage et serum som kan gjøre slik at alle bergenserne må gjøre det Rasputin ønsker.  Knutsen & Ludvigsen bestemmer seg for å hjelpe Amanda, og dermed er kaoset i gang. 

– Replikkvekslingen i showet var veldig bra og Rasputin var tatt rett ut av «Rocky Horror Show».  Det var noe der alle bergensere kan kjenne seg igjen i. Selv det med Rosenborg, sier Dolmen om Fyllingsdalen teater sin versjon.

– Kjenner meg igjen i spillegleden

Dolmen og avdøde Gustav Lorentzen skapte Knutsen  & Ludvigsen ved å stå på scenen på DNS. Filmen i 2015 åpnet for en ny generasjon med fans.  På Fyllingsdalen teater er det Håkon Moe og Tor Halvor Halvorsen som gestalter den populære duoen.  Selv synes Dolmen ikke det er rart å se sin egen karakter tolket av en annen. 

– Jeg er helt frakoblet. Jeg har liksom levd det livet mange ganger.  Men jeg kjenner meg igjen i spillegleden. Jeg lever meg litt inn i det og skulle ønske jeg stod på scenen med dem, sier han.

Moe, som spiller Knutsen, ble litt nervøs  av å tenke på at han skulle spille den folkekjære figuren.

– Det var litt skummelt til å begynne med,  men når man tenker over det så er det jo teater, så da er det ikke så skummelt likevel, sier DNS-skuespilleren Moe.

– Nå gleder jeg meg bare til regissøren drar, sånn at vi kan begynne å spille skikkelig, spøker han. 

– På mange måter et minefelt

Regissør Tore Christian Sævold var fornøyd med prestasjonen til skuespillerne.

– Det er fantastiske folk. Det er ikke nei i deres munn, men jeg tror de begynner å bli litt lei av meg. Det var en av dem som spurte meg i går: «Duuu? Skal du være her hver kveld etter forestillingene?», sier han.

Sævold svarte umiddelbart ja da han ble spurt om han ville regissere stykket.   Han forteller at han gikk løs på oppgaven med ærefrykt.

– Det var ganske nervepirrende til å begynne med. Det er på en måte et minefelt når det er karakterer mange har et forhold til. Jeg måtte etablere karakterene for noen, men de fleste barna hadde hørt om Knutsen & Ludvigsen via foreldrene sine. 

Forestillingen går frem til søndag 29. oktober på Fyllingsdalen teater.

 

Av

Cathrine Holden

cathrine.holden@sydvesten.no

«Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin»

Av Øystein Dolmen og Thomas Moldestad
Regissør: Tore Christian Sævold
Knutsen:  Håkon Moe
Ludvigsen: Tor Halvor Halvorsen
Rasputin: Mats Johannessen
Roret: Claus Sellevold
Pizzatrynet: Kurt Mega Herdlevær
Amanda: Mariell Christensen
Professor Felle: Thomas Anthun Nielsen
Grevlingen: Amalie Knapskog og Stella Iversen